Google Algoritması Nedir ? Tüm Google Güncellemeleri

Google-Algoritma-Guncellemeleri.png

SEO çalışmalarında büyük öneme sahip olan Google algoritmaları, Google arama sonuçlarında web sitelerinin sıralamasını belirleyen ve sitelerin ne kadar düzgün oluşturulduğunu kontrol eden karmaşık sayısal formüllerden oluşan bir yapıdır. Bu algoritmalar, web sitelerinin arama motoru sıralamalarındaki yerini etkileyen önemli faktörlerdir. İçeriğimizde, bu algoritmaların güncellemeleri ve her bir güncellemenin ne anlama geldiği hakkında detaylı bilgiler sunacağız.

PageRank 

Google’ın kurucusu olan Larry Page’in geliştirmiş olduğu PageRank, Google’ın kullandığı ilk algoritmadır ve web sitelerin kalitesini, önemini tespit etmek için kullanılmaktadır. Bağlantı analizi yaparak sitelerin içeriklerinin otoritesini belirleyen bu algoritma diğerleri arasında en çok bilinendir. 

Caffeine 

2009 yılında piyasaya sürülen Google Caffeine adlı arama motoru algoritması Google’daki internet sitelerinin içeriklerini daha etkili şekilde tarayabilme hedefi ile çıkarılmıştır. Bu algoritmayı piyasaya sürdükten sonra Google şirketi arama motorunda değişikliğe gitmiştir. 

Panda 

2011 senesinde Google’ın piyasaya sürdüğü Panda algoritması internet sitelerinin kalitesini ölçeklendirmektedir. Düşük kaliteli içerik üreten siteleri aşağıya çekebilen bu algoritmada çeşitli ölçüm kriterleri göze çarpmaktadır. 

Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

 

    • Düşük kaliteli içerik 

    • İçerik özgünlüğü 

    • Düşük kullanıcı deneyimi 

    • Çok fazla reklam kullanımı 

Bu algoritma sonrasında artık web sitelerin daha kaliteli ve kullanıcı deneyimini ön planda tutan içerikler hazırlamaları zorunlu hale gelmeye başlamıştır. 

Penguin 

 

2012’de tanıtımı yapılan Penguin algoritması spam backlinkleri tespit edip bunlara ceza verebilme hedefi doğrultusunda çalışmaktadır. Web sitelerin backlinklerini analiz ederek spam ya da kalitesiz olanları bulan ve sitelere bunlar için cezalar verebilen bir algoritmadır. 

Hummingbird 

 

Hummingbird, 2013 yılında tanıtılmış olup bu algoritmada kullanıcıların yaptıkları aramaları daha iyi anlayarak karşılarına daha doğru sonuçları çıkartma hedefi güdülmüştür. Bunun için anahtar kelimeleri ve doğal dili işleme teknolojileri kullanımı ile artık içeriklerde arama ile ilişkilendirilen kelimeler ön plana çıkarılmaya başlanmıştır. 

Pigeon 

Hummingbird’den 1 yıl sonra tanıtılan Pigeon lokal aramalara özel olarak geliştirilmiştir. Kullanıcıların yaptıkları yerel araştırmalarda daha doğru sonuçlar almasına yardımcı olur. Local SEO olarak bugün ifade ettiğimiz unsurun Pigeon ile başladığını belirtebiliriz. 

Mobilegeddon Update 

Mobil cihazların yaygınlaşması ile birlikte 2015 yılında tanıtılan Mobilegeddon Update algoritması mobil cihazlardaki kullanıcı deneyimini geliştirmeyi hedeflemektedir. İnternet sitelerinin ne kadar mobil uyumlu olduğunu tespit eden bu algoritma mobil uyumlu olmayan siteleri cezalandırmaktadır. 

RankBrain 

RankBrain, 2015 yılında tanıtılmış olup, kullanıcılar tarafından yapılan aramaları daha iyi anlamlandırarak karşılarına daha iyi sonuçlar getirmeyi amaçlamaktadır. Yapay zeka teknolojilerinin kullanılarak arama sorgularının analiz edilmesi ve sonuçların buna göre kullanıcıya sunulması RankBrain ile başlamıştır. 

Fred

Fred, 2017 senesinde tanıtılmış ve düşük kaliteli backlink ile içerik tespiti yapmayı hedefler. Sitelerin içeriklerini düzenli olarak tarayarak analiz yapan bu algoritma tespitleri doğrultusunda siteleri cezalandırmaktadır. 

Neural Matching 

Google’da yapılan aramaların sonuçlarının daha anlamlı ve doğal şekilde işlenmesi için piyasaya sürülen Neural Matching algoritması hayatlarımıza Ekim 2018’de giriş yapmıştır. Aramaya kullanıcının yazdığı kelimeleri ve cümleleri anlayarak çalışan bu algoritma daha doğru ve anlamlı sonuçlar ile karşılaşılmasını sağlar. 

Neural Matching algoritması uzun cümle yapılarını dahi anlayarak arama sonuçlarını daha anlamlı şekilde kullanıcıya sunmaktadır. Uzun kuyruklu anahtar kelimelerde daha doğru sonuçlara ulaşmayı sağlayan bu algoritma sayesinde içeriklerde uzun kuyruklu anahtar kelime kullanımı daha yaygın hale gelmiştir. 

Spam Brain 

Spam ile mücadele konusunu daha iyi hale getirmek için yapay zeka destekli olarak 2018’de piyasaya sürülen Spam Brain, spam gibi gözüken web siteleri belirleyip bunları arama sonuçlarında düşürerek veya tamamen silerek kullanıcıların doğru sonuçlar ile karşılaşmasını hedeflemektedir. 

Medic Update 

Medic Update sağlık ve tıp alanında hizmet veren sitelerle ilgili 2018 yılında piyasaya sürülmüş Google algoritmasıdır. Kullanıcıların karşısına sağlıkla ilgili sonuçların daha doğru şekilde çıkmasını sağalmak için sitelerin otoritesini tespit ederken YMYL adı verilen ‘Your Money or Your Life’ değerlendirme kriterleri kullanılmaktadır. 

Bert 

Bert, 2019 yılında piyasaya sürülmüş olup doğal dili işleme ve daha doğru sonuçlar sunma, uzun kuyruklu anahtar kelimeleri daha iyi anlamlandırma hedeflerini taşımaktadır. 

Google MuM

Google Multitask Unified Model ‘Google MuM’, 2021 yılında duyurulmuş olan bir algoritma olup doğal dili işleme yeteneğini arttırmayı amaçlamaktadır. Birden fazla dilde arama yapma, birden fazla soruya aynı anda yanıt oluşturma, farklı türdeki ve formattaki aramaları da kapsama gibi yetileri de vardır. 

Daha ileri ve kapsamlı bir teknolojiye sahip olan bu algoritma daha ayrıntılı ve kaliteli sonuçlar elde etmeyi sağlamaktadır. 

EEAT 

Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness kelimelerinin (Deneyim, Uzmanlık, Otorite ve Güvenilirlik) baş harflerinden oluşan EEAT kısaltması Google’ın özellikle YMYL kategorisine giren siteler için kullandığı bir değerlendirme kriteridir. Sitelerin kalite düzeyini tespit etmek hedefi taşımaktadır. 

Page Experience Update 

Page Experience Update, 2021 yılında tanıtılmış olup, internet sitelerinin kullanıcı deneyimini ön planda tutan bir algoritma güncellemesidir. Mobil cihazlarda yüklenme süresi, tasarımın kullanıcı dostu olup olmadığı, HTTPS güvenlik protokolünün kullanılıp kullanılmadığı gibi çeşitli noktaları değerlendirir. 

Page Experience algoritması ile birlikte LCP (Largest Contentful Paint), FID (First Input Delay) ve CLS (Cumulative Layout Shift) adlı değerlendirme metrikleri de kullanılmaya başlanmıştır. Bu metriklerin her biri sayfa deneyimini ölçümlemektedir. 

Product Review 

Ürün incelemelerine odaklanan Product Review güncellemesi, Google’ın ürün incelemelerinde daha doğru şekilde bilgiyi işlemesini hedeflemektedir. 2021 yılının Nisan ayında piyasaya sürülen bu algoritma e-ticaret ve Affiliate marketing sitelerindeki ürün incelemelerini gözden geçirir.

Ürün incelemelerinde güvenilirlik, tutarlılık, kalite gibi çeşitli noktalara önem veren ve böylece ürünü gerçekten kullanan kişilerin daha ön plana çıkmasını sağlayan bu algoritma spam ve düşük kaliteli içerikleri engellemeyi hedeflemektedir. 

Helpful Content Update 

Helpful Content Update, 2022 yılında tanıtılmış olup web sitelerin içeriklerinde daha kaliteli, iyi performans gösteren, doğru bilgi veren vs. kriterlerin bulunmasına dikkat etmektedir. Örnek olarak bir web sitede bulunan içeriklerin %30 ve üzeri miktarınca gereksiz, yararsız içerikleri varsa tüm web site yararsız ve gereksiz olarak sınıflandırılıp sıralamada aşağılara çekilebilir. Bu nedenle SEO uzmanları içerikleri düzenli olarak analiz edip çok önemsenmeyen, hit getirmemiş eski içeriklerini kaldırabilirler. 

Core Update 

Google tarafından yapılan geniş kapsamlı bir algoritma güncellemesi olan Core Update genel olarak 3 ila 4 ayda bir tekerrür etmektedir. Anlam, kalite, ilgi düzeyi, bağlam, kullanılabilirlik gibi çeşitli konularda daima kendini geliştirmeye devam eden Google algoritması siteleri düzenli olarak kontrol edip sıralamaları çok ciddi anlamda değiştirebilmektedir.